Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Loni v létě se britský zpěvák Rag’n’Bone Man představil na slovenském Topfestu, jenž se konal v Piešťanech. Přijel jako jedna z hvězd a jeho set byl dechberoucí.

V doprovodu kapely přišel na pódium, stoupl si k mikrofonu a zpíval. Nádherně, charismaticky, spolehlivě a přesně. Jistě to předvede i v pátek 2. března na koncertě ve Foru Karlín v Praze.

Představil se jako zástupce takzvané staré školy. Jako zpěvák, který dokonale ovládá svou profesi, disponuje nadto silnými písněmi a ke koncertní prezentaci nepotřebuje žádné efekty, pozlátka ani taneční kreace.

V té době už měl na kontě své první album Human, které vyšlo v únoru loňského roku a uspělo jak doma na ostrovech, kde se vyšplhalo na první místo tamní prodejní hitparády, tak třeba ve Francii, Belgii, Nizozemsku nebo Švýcarsku, kde hitparády pokořilo rovněž.

Ve Velké Británii se ho během prvního týdne prodalo na dnešní dobu velmi slušných 117 tisíc kopií, čímž se deska stala nejrychleji se prodávající od mužského interpreta v tomto desetiletí. Rag’n’Bone Man měl tak úspěšnější první týden po vydání než jeho slavní kolegové Ed Sheeran s prvním albem + (2011) a Sam Smith s debutovou nahrávkou In The Lonely Hour (2014).

Největším hitem se stala titulní písnička Human, která si velmi dobře vedla i v českém rozhlasovém prostředí. Potěšitelné a inspirující je jistě i to, že fenomenální úspěch jeho singlů Human a Skin je výsledkem tvrdé práce a intenzivního koncertování.

„Když se mi začalo dostávat vřelé odezvy, trochu mě to zarazilo. Říkal jsem si, že je to příliš brzy, vždyť album bylo na světě pár týdnů. Nedělám hudbu kvůli zisku nějakých trofejí. Ale zpětně si říkám, že to bylo skvělé,“ uvedl zpěvák na konto svého brzkého úspěchu. Hned v roce 2017 totiž získal dvě ocenění na předávání výročních hudebních Brit Awards.

Jako patnáctiletý začal Rag’n’Bone Man rapovat ve svém rodném městě Uckfield a v devatenácti začal zpívat na tamních bluesových koncertech. Jeho láska k blues a rapu se potom rozrostla v něco většího, když se připojil k rapové partě The Rum Committee, a zároveň začal pravidelně cestovat do Londýna, kde vystupoval v rámci hip-hopových večerů v Brixtonu.

Aktuálně ve svých písničkách mísí především soul, blues a pop. Spolupodílí se na nich jako autor a při nahrávání ve studiu či následně na koncertech jim svou interpretací dává netuctové emoce.

Rag’n’Bone Man, vlastním jménem Rory Graham, má na kontě i EP alba Bluestown (2012), Wolves (2014) a Disfigured (2015). V anketě BBC Sound of 2017 skončil na druhém místě.

Přečteno: 6730x | Sdílet

zdroj: www.aktualne.cz

Hodnocení: 0