Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Letošní jarní termín Velkého knižního čtvrtku připadá na 15. března. Do projektu se zapojuje několik set knihkupectví po republice, patnáct vybraných titulů se v nich bude v daný den prodávat se slevou.

Akce měla původně pomoci knihám a knihkupcům v době ekonomické krize, postupně se však rozrostla na dvě opakování za rok. Před šesti lety knihkupectví zařadila do nabídky e-knihy a později se přidaly i audioknihy.

větovou literaturu bude v rámci Velkého knižního čtvrtku reprezentovat román Mezi krásou a ošklivostí Bryn Greenwoodové nebo závěrečný díl tetralogie Geniální přítelkyně 4 - Příběh ztracené holčičky od autora či autorky publikující pod jménem Elena Ferranteová.

Irská spisovatelka Lisa McInerneyová v knize Nádherná kacířství zavede čtenáře mezi obyvatele své rodné země v době hospodářské krize.

Velký knižní čtvrtek představí i román Gentleman v Moskvě Američana Amora Towlese, který se odehrává roku 1922 po konci občanské války v luxusním moskevském hotelu. Kniha mimo jiné zvítězila v anketě deníku The Times.

Do Ruska umístil děj své krimi také Tomáš Boukal, příběh nazvaný Hřbitov nevěst zasadil do zapomenuté trestanecké osady v sibiřské tajze. Thriller Daniela Petra Sestra smrt se odehrává v severních Čechách a je inspirován skutečnými událostmi.

Mezi novinkami je dále Stín scenáristy Jiřího Křižana, autora předloh k filmům Signum Laudis, Stíny horkého léta či Je třeba zabít Sekala.

Knihu Biblické příběhy pro nevěřící děti, která ovšem není určena jen dětem, napsal Martin Vopěnka. Mladším čtenářům dobře známé téma videoher netradičně zpracovává první díl šestidílné série Kepler62: Pozvánka od trojice finských autorů.

Světovým bestsellerem, oceněným mimo jiné cenou za přínos americké dětské literatuře Newbery Medal 2017, je pak Dívka, která upíjela měsíc od Kelly Barnhillové.

Prodejci knih nabídnou také dva memoáry. Pecková: Dítě štěstěny je rozhovor houslisty a hudebního skladatele Lukáše Kuty se světoznámou operní pěvkyní Dagmar Peckovou. Druhý titul Z lásky k Praze je autobiografií Gena Deitche, amerického filmaře, držitele Oscara za animovaný film z roku 1961, který spoluutvářel československé dějiny animovaného filmu.

Literaturu faktu zastoupí publikace Václavy Jandečkové Falešné hranice odkrývající činnost komunistické Státní bezpečnosti na přelomu 40. a 50. let minulého století.

Pohled do světa šumavských samotářů a poustevníků přinese kniha Raději zešílet v divočině spisovatele Aleše Palána. Pro fanoušky sportu a zejména cyklistiky pak redaktor deníku MF Dnes Tomáš Macek mapuje sto ročníků Giro d'Italia v knize Příběhy Corsa rosa.

Přečteno: 10740x | Sdílet

zdroj: www.aktualne.cz

Hodnocení: 0