Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Gravitace patřila k největším hitům roku 2013 a získala řadu prestižních ocenění. Je tu ale jedna scéna, která stále budí rozporuplné vášnivé diskuze. Jak vznikla?

Ve filmu je scéna, kdy doktorka Ryana Stoneová (Sandra Bullock) dosáhne bodu zlomu v lodi, která se ukáže být bez paliva. Je vyčerpaná a nemá sílu jít dát. Nechá proto klesat hladinu kyslíku, aby se "bezbolestně uspala". Náhle ji však z odhodlaného umírání vytrhne návrat Kowalskiho (George Clooney), jenž jí připomene poslední možnost na záchranu. Háček je v tom, že Kowalski je ve skutečnosti dávno mrtvý a je pouhou halucinací (případně vzpomínkou, záchranou rukou ze záhrobí atd.). Scéna se dá vykládat různými způsoby a diváky rozdělila. Jedni ocenili návrat sympatického astronauta, druhým vadilo, že to bylo "příliš hollywoodské".

Sám Cuarón se ke scéně vyjádřil v rozhovoru pro Vulture a vysvětlil, že se při jejím psaní se synem Jonasem (který se na scénáři podílel) cítili stejně, jako jejich hrdinka - byly ve slepé uličce. Zápasili s tím, jak udělat scénu funkční. A byl to právě Clooney, kdo jim pomohl s přepsáním a vyústěním celé scény:

"Zápasili jsme s neustálými přepisy, protože jsme chápali, že jde o klíčový moment a musel mít svou váhu. Pořád a pořád jsme na tom pracovali a George se o tom doslechl. Jednou v noci jsem od něj obdržel e-mail se slovy 'Slyšel jsem, že zápasíte s tímhle. Zkusil jsem to upravit. Přečti to. Zahoď to.' A my jsme to použili. Bylo to přesně to, co jsme pro film potřebovali."

Přečteno: 7470x | Sdílet

zdroj: www.kinobox.cz

Hodnocení: 5