Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Dnes večer si můžete v televizi naladit Šestý smysl režiséra M. Night Shyamalana z roku 1999. V něm si Bruce Willis zahrál psychologa Malcolma Crowea, který se snaží pomoci osmiletému Coleovi (Haley Joel Osment), jenž 'vidí mrtvé lidi'.

Šestý smysl se stal záhy po svém uvedení senzací. Ne že by si to nezasloužil pro chytrý scénář, přesné herecké výkony a pečlivě budovanou atmosféru. Za opravdovou hvězdu tu ale byla vpravdě geniální pointa, který celý příběh postavila na hlavu a řadu z nás donutila k opětovné návštěvě kin.

Sám jsem Šestý smysl viděl v kině snad pětkrát - bylo mi 15, Bruce Willise jsem si v té době v ničem nemohl nechat ujít a Šestý smysl nepřipomínal nic, co jsem do té doby viděl. Byl jsem jím přímo fascinovaný. Slavný konec - který pokud neznáte, opravdu nyní přestaňte číst dál - odhalí, že Malcolm, jenž malého Colea provází a snaží se mu pomoci, je ve skutečnosti po celou dobu sám duch. Jeho smrt v podstatě vidíme na začátku filmu, teprve až na konci je nicméně naplno odhalen Malcolmův osud v dojemném finále, kde se loučí se ženou.

Asi nepřekvapí, že samotná pointa žádné alternativní pojetí nemá. M. Night Shyamalan měl v rukávu eso, jaké se povede najít maximálně jednou za kariéru. Snímek nicméně nemusel skončit ve chvíli, kdy Malcolm domluví, zavře oči a objeví se krátký záběr z jeho svatby. Scéna měla původně pokračovat záběrem na televizi, v němž má Malcom na zmíněné svatbě projev. Shymalan se snažil scénu v sestřihu uchovat pro citlivý Willisův projev, ale správně usoudil, že by film natahovala a nejspíš rozmělnila emocionální dopad překvapivého rozuzlení a následného rozloučení.

 

 

 

Přečteno: 6810x | Sdílet

zdroj: www.kinobox.cz

Hodnocení: 0