Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Nový film režiséra Petera Jacksona o první světové válce se zaměří na tehdejší každodenní starosti, nikoliv na bitvy a strategie.

Snímek, který vzniká ve spolupráci s britským Imperiálním válečným muzeem u příležitosti oslav konce první světové války, bude mít premiéru na podzim tohoto roku.

Novozélandský režisér Peter Jackson, který je známý zejména díky trilogii Pán prstenů, v pondělí oznámil, že chystá film o první světové válce.

Vzniká ve spolupráci s londýnským Imperiálním válečným muzeem, zaměřeným na konflikty 20. století. Jeho cílem není interpretovat bitvy a bojové strategie, ale ukázat "běžný" válečný život nasazených mužů.

Muzeum v čele s ředitelkou Diane Leesovou režiséra oslovilo již před dvěma lety, kdy mu ke zpracování nabídlo svůj obsáhlý archiv. Jackson se kromě obrazového a filmového materiálu probíral i více než šesti sty hodinami rozhovorů s válečnými veterány. Interview vznikala od šedesátých do devadesátých let.

Peter Jackson se rozhodl, že ke zpracování materiálů použije nejnovější technologie a sto let staré záběry zrestauruje - obarví, zrychlí či zaostří. "Dokážeme to celé udělat tak, že záběry budou vypadat jako natočené před dvěma týdny. Najednou jsou úplně ostré, jako bychom k práci použili kamery s nejvyšším rozlišením," řekl ve videu zveřejněném muzeem.

Podle režiséra Jacksona mají dnes lidé o válce zkreslenou představu. Až uslyší muže, kteří mluví o tom, co tehdy museli jíst nebo jak špatně v noci spali, budou prý překvapení.

Ředitelka Leesová vyzdvihla Jacksonovu tvořivost a nápad vyrobit z černobílého materiálu barevný. "Pomůže to přitáhnout pozornost mladé generace.

Snímek bude mít premiéru na letošním festivalu BFI London Film, kde ho tvůrci promítnou ve 3D. Poté jej do programu zařadí BBC One, na podzim půjde do škol.

Jacksonův film k výročí konce první světové války je součástí celonárodního programu čítajícího 42 projektů, které koordinuje organizace 14-18 Now.

Patří mezi ně i červnový happening u příležitosti přiznání volebního práva britským ženám. Pořádá ho umělecká skupina Artichoke, která zorganizuje feministické průvody v hlavních městech zemí Spojeného království - Londýně, Belfastu, Cardiffu a Edinburghu. Lidé v průvodu budou oblečení do zeleného, bílého a fialového oblečení, což jsou barvy, jimiž britské sufražetky vyjadřovaly věrnost, čistotu a naději.

Prozatím blíže nespecifikovanou akci chystá také režisér Danny Boyle na Den válečných veteránů 11. listopadu.

Přečteno: 3840x | Sdílet

zdroj: www.aktualne.cz

Hodnocení: 0