Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Věrně zrekonstruované podpalubí legendárního Titanicu najdou ode dneška zájemci na brněnském výstavišti. Stejnojmenná světová výstava přiblíží dobovou atmosféru parníku pomocí autentických kajut, salonků či části kotelny.

Život na Titaniku dokreslí také řada originálních artefaktů vylovených z potopeného vraku. K vidění budou šperky, nádobí, kabelky, osobní předměty i oblečení, které se překvapivě dobře dochovalo díky uzavření v těžkých kožených kufrech. Chybět nebudou ani autentické výpovědi lidí, kteří katastrofu přežili.

„Tato výstava nenabízí jako obyčejné muzeum drahocenné artefakty ve vitrínách, ale opravdové kajuty, chodby, strojovny nebo rekonstrukci telegrafu či speciální instalaci modelu vraku. Návštěvníci se tak doslova ocitnou na palubě. Celkově se nám podařilo navodit atmosféru počátku dvacátého století, který byl plný objevů, technických vynálezů i moderních uměleckých směrů,“ charakterizuje expozici její kurátorka Květa Havelková.

Na brněnské verzi výstavy se podílelo i Technické muzeum v Brně, jež zapůjčilo automobil z roku 1910, lokomobil, zařízení pohánějící pomocí páry další stroje, a model parního stroje.

„Výstavu jsme tak chtěli lépe zatřídit do konkrétního historického období,“ vysvětlil ředitel muzea Ivo Štěpánek.Expozice je kvůli lepšímu zasazení do historického kontextu rozšířená o dějiny mořeplavby, průmyslovou revoluci a její dopad na rozvoj Evropy a USA, vědecké objevy s akcentem na české vynálezce a objevitele a moderní umělecké směry.

Výstavu si chválili i první návštěvníci. „Předčila moje očekávání. Čekala jsem jen pár vylovených předmětů, takže mě zrekonstruované kajuty a strojovna mile překvapily. Nejvíce se mi však líbily reálné příběhy cestujících,“ popsala své dojmy Kristýna Černá.

Zamilované páry se mohou vyfotit na přídi

Jednotlivé příběhy skutečných pasažérů a jejich autentické výpovědi se prolínají celou výstavou. U vstupu dostanou všichni návštěvníci palubní lístek se jménem cestujícího, během prohlídky se pak mohou dočíst detaily z jeho života a na závěr zjistit, zda námořní katastrofu přežil.Zamilované páry se pak mohou vyfotit na modelu přídi podobně jako hrdinové filmového trháku Titanic a pro děti je připravená Dobrodružná cesta za pokladem oceánu.

Expozice s výstavní plochou 2 500 metrů čtverečních bude přístupná až do 31. března příštího roku v pavilonu C brněnského výstaviště.

Pro putovní výstavu je Brno konečnou zastávkou, po skončení se vrátí zpátky do USA a všechny artefakty dostanou restaurátoři.

Zaoceánský parník Titanic se potopil v noci 14. dubna 1912 po srážce s ledovcem. V té době největší osobní parník světa převážel z Evropy do Severní Ameriky kolem 1 300 pasažérů a 900 členů posádky. Neštěstí nepřežilo kvůli malému počtu záchranných člunů a chaotické evakuaci asi 1 500 cestujících.

Parník společnosti White Star Line ztroskotal už při své první plavbě, jeho vrak byl objeven až v polovině osmdesátých let na dně Atlantického oceánu.

Titanic v Brně

  • 30. října 2018 – březen 2019
  • Brněnské výstaviště, pavilon C
  • Návštěvníci si prohlédnou repliky kajut či strojovny slavné lodi.
  • Vystaveno bude 200 exponátů vylovených z Titaniku.
  • Dospělí za vstup v pracovní dny zaplatí 300 korun, o víkendu pak 350 korun.
  • Více než 2 500 metrů čtverečních výstavní plochy.
  • Dobové dokumenty a výpovědi pasažérů.
  • Audioprůvodce, který provede celou výstavou.

 

Přečteno: 7520x | Sdílet

zdroj: idnes.cz

Hodnocení: 0