Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Nejvyšší počet nominací na filmové ceny Český lev dnes získalo historické drama Toman o poválečném šéfovi československé zahraničí rozvědky. Snímek režiséra Ondřeje Trojana může uspět ve 13 kategoriích včetně nejlepšího filmu, režie nebo scénáře.

O tři nominace méně, tedy 10, má lyrický příběh Hastrman zasazený do kulis 19. století. Na sošku pro nejlepší film či režii ale nedosáhne. V obou těchto kategoriích naopak může bodovat road movie Všechno bude o dvou klucích na prahu dospívání, kteří si v ukradeném autě užívají náhlou svobodu. Snímek režiséra Olma Omerzua, jenž se za Česko neúspěšně ucházel o Oscara, je rovněž navržen na 10 Českých lvů.

143 hlasujících členů České filmové a televizní akademie vybíralo z 69 celovečerních titulů. Vítězové budou vyhlášeni v sobotu 23. března v pražském Rudolfinu, večerem jako moderátor provede herec Václav Kopta.

Film Toman by tak na letošních Českých lvech mohl jít ve šlépějích dvou předešlých vítězů reflektujících československou historii. Předloni snímek Masaryk režiséra Julia Ševčíka získal bezprecedentních 12 Českých lvů. Překonal tím i dosavadní rekord držený Hořícím keřem polské režisérky Agnieszky Hollandové, ten roku 2013 dosáhl na 11 sošek.

Ani v letošních nominacích nechybí titul, který podobně jako Hořící keř vypráví o sebeupálení Jana Palacha, jehož 50. výročí si Česko připomnělo uplynulý týden. Loňský film režiséra Roberta Sedláčka nazvaný Jan Palach byl dnes nominován v 8 kategoriích.

Z toho ale nevyplývá, že by akademici automaticky upřednostňovali historickou látku. Například českými kritiky opatrně chválený film Hovory s TGM v letošních nominacích propadl, jedinou sošku může obdržet Martin Huba za to, jak v něm ztvárnil československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

V nominacích se nedařilo ani jednomu z českých filmů, které podle průběžných výpočtů vloni patřily k těm komerčně nejúspěšnějším. Snímek Po čem muži touží, který byl začátkem prosince třetím nejnavštěvovanějším filmem roku s více než 500 tisíci diváky, nebyl nominován v jediné kategorii. A komedie Tátova volha, kterou vidělo necelých 350 tisíc diváků, získala jedinou nominaci pro Tatianu Vilhelmovou za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli.

Zřejmě poslední velký úspěch může na letošních Českých lvech zažít čtyřiaosmdesátiletý světově uznávaný režisér, animátor a surrealista Jan Švankmajer. Jeho údajně poslední titul Hmyz byl nominován v 5 kategoriích včetně režie. Osmašedesátiletý Jiří Lábus, který ve Hmyzu ztvárnil vedlejší roli, může letos získat svého již třetího Českého lva - ty předešlé má za tituly Amerika z roku 1994 a šest let staré Klauny.

Hned se svým prvním filmem se naopak do nominací dostal středoškolský učitel Petr Pýcha. Nominaci získal za scénář k filmu Všechno bude.

Nominace ve dvou kategoriích za televizní tvorbu, které jsou součástí Českých lvů od roku 2015, kdy zanikla televizní anketa TýTý, pořadatelé představí 25. února. "Své počiny přihlásily Česká televize, TV Nova a TV Prima," upřesnili dnes organizátoři.

Ceny Český lev, nejznámější tuzemské filmové ocenění, jsou udělovány od roku 1993. Pořádající Česká filmová a televizní akademie prošla transformací před šesti lety, kdy se výkonnou ředitelkou stala Tereza Rychnovská spjatá s filmovým festivalem v Karlových Varech a knižními cenami Magnesia Litera. Do roku 2013 byl výkonným ředitelem filmové a televizní akademie producent a režisér Petr Vachler.

Právě z nespokojenosti s tím, jak Vachler vedl České lvy, a ve snaze dát hlas filmovým kritikům nad samotnými tvůrci byly roku 2010 založeny také Ceny české filmové kritiky. Ty budou letos 2. února v pražském Divadle Archa uděleny již podeváté. Situace v Česku tak v jistém ohledu kopíruje trend z USA, kde mediálně známějším cenám Oscar také předchází Zlaté glóby, jejichž vítěze vybírají novináři.

Přečteno: 7700x | Sdílet

zdroj: www.aktualne.cz

Hodnocení: 0