Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Ve velkých filmových ateliérech v Budapešti se natáčí americký televizní seriál Génius - Picasso, v němž si hlavní roli Pabla Picassa zahraje Antonio Banderas. Ten, stejně jako malíř, pochází ze španělského města Málaga.

Desetidílný seriál má nabídnout "širší pohled na Picassa jako člověka a umělce".

Seriál o životě a dílu Pablo Picassa (1881-1973) se začal natáčet v říjnu, před budapešťskou zastávkou se točilo v Paříži, Barceloně a Málaze, což jsou města, která byla v Picassově životě důležitá. Pokračovat se bude na Maltě. Seriál má mít premiéru 23. dubna ve Francii, o den později v USA na kanálu National Geographic. Cílem tvůrců prý bude "pobavit a vyprávět dobrý příběh".

Hlavní scenárista a režisér Kenneth Biller udělal z malířova života epos 20. století. "Zachytili jsme skutečný příběh Pabla Picassa a vykreslili drama, emoce a napětí. Naše dialogy vycházejí z toho, co víme o tom, co různí protagonisté říkali," vysvětlil Biller. Celý seriál je podle něj založený na skutečných událostech, připustil však jisté "odchylky", například zrychlení určitých částí umělcova života.

Maďarská metropole, kde se točila řada filmových trháků včetně posledního Terminátora, láká filmaře daňovými výhodami a špičkovými zařízeními. Maďarsko bylo jednou z prvních zemí bývalého komunistického bloku, která v roce 2004 přijala výhodný systém daňových pobídek a dotací. Filmařům nabízí náhradu čtvrtiny nákladů.

Budapešť většinou soutěží s Prahou. "Bulharsko a Rumunsko jsou levnější, ale nedokážou dodržovat průmyslové standardy," řekla spoluproducentka seriálu o Picassovi Ildikó Keményová. 

Loni se v Maďarsku natáčelo 285 snímků, z toho 64 v zahraniční produkci. Souběžně s tím prožívá dobré období i maďarská kinematografie: snímek Saulův syn z roku 2015 získal Oscara a loňský film O těle a duši uspěl na festivalu v Berlíně.

Přečteno: 6260x | Sdílet

zdroj: www.aktualne.cz

Hodnocení: 0