Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Krátce před Vánocemi rozesmutněla příznivce tuzemské metalové hudby zpráva o úmrtí Milana Hanáka, baskytaristy brněnské kapely Titanic, která patřila k průkopníkům těžkého kovu už v dobách Československa.

Dlouhovlasý mistr čtyř strun skonal po dlouhé těžké nemoci 21. prosince ve věku pouhých sedmapadesáti let.

Hanák působil v Titaniku od roku 1985, kdy se brněnská čtveřice stala jednou z prvních kapel, které v tehdejším komunistickém Československu hrály heavy metal. S Titanikem zažil období, kdy tomuto žánru nepřál režim ani velká část hudebních kritiků. Ještě v létě Hanák s Titanikem vystupoval například na festivalu TaRock v Tachově či v domovském městě skupiny na Československém Rockfestu v areálu za Lužánkami.

Na festivalu, kde Titaniku aplaudovalo několik tisíc lidí, vzniklo několik Hanákových posledních koncertních fotografií. Podzimních vystoupení se však už vzhledem ke zdravotním potížím účastnit nemohl.

Baskytarová jistota

Zdravotní problémy baskytaristy zasáhly Titanic v době, kdy se v roce 2018 prezentoval vydařenou nahrávkou Soumrak Titánů. O šesté desce zabalené v klasickém dračím obalu Titaniku a natočené v sestavě Zdeněk Černý (kytara, zpěv), Georgi Enčev (kytara, zpěv), Milan Hanák (baskytara, zpěv) a Martin Škaroupka (bicí) se kritika vyjadřovala pochvalně. "Celkově se podařilo nahrát obstojnou, zvukově i skladatelsky výtečně ošetřenou a dalo by se snad říci i moderní nahrávku vycházející z heavymetalového old-schoolu... A baskytarista Milan Hanák je prostě záruka řemeslně zvládnuté hry," píše se v jedné z recenzí.

Album bylo nahráno v bzeneckém studiu Shaark a obsahuje i nově nahrané staré pecky Kam se schovámEso HerzNetradiční hodokvas a Pěkný vokno z konce osmdesátých let. 

Fotbal s Deep Purple

Hanák byl i u znovuzrození Titaniku, který se po téměř dvacetileté přestávce, baskytaristou decentně označené za "pochrupování", vrátil v roce 2013 do metalového ringu albem Double Time.

Hanák nechyběl u nahrávání žádného z řadových alb Titaniku včetně debutu Metal Celebration z roku 1989, nahraného ve studiu Opus Bratislava. Na projektu se také podílela mnichovská firma Jas. Album vyšlo na západoněmeckém trhu o něco dříve než v Československu. Zaráží skutečnost, že tehdy nebyl o Titanic zájem u žádného ze dvou tehdejších českých vydavatelství Supraphon a Panton.

Titanic si však v případě Metal Celebration musel nechat vnutit neutrální obal s prostým logem na pozadí hvězdné černoty. Pozdější nahrávky již zdobí příšera, známý brněnský drak.

Jinak však na úspěšná léta Titaniku na přelomu osmdesátých a devadesátých let vzpomínal v dobrém. 

V roce 1991 pak hráli v Ostravě před prvním koncertem Deep Purple v Česku.

Přečteno: 16670x | Sdílet

zdroj: www.ireport.cz

Hodnocení: 5