Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Letos si Zlín připomíná 120. výročí od narození podnikatele Jana Antonína Bati, mladšího bratra Tomáše Bati.

Při té příležitosti jde 5. dubna do českých kin snímek Batalives: Baťovské životy, který vypráví o pěti baťovských městech, jež svého času vznikala po celém světě.

Jak dnes vypadá baťovský život v českém Zlíně, v indickém Batanagaru, v nizozemském Batadorpu, v chorvatském Bata-Borovu a v Bataypora v Brazílii? To návštěvníkům kin ukáže film zlínské rodačky a filmařky Karolíny Zalabákové.

"Pro cizince je Zlín neuvěřitelným místem, které vypadá trochu jako USA a trochu jako sci-fi komiks. Všude cihla, beton nebo sklo. Některé ulice mají jenom čísla. Zajímalo nás, jak to dnes vypadá i v jiných městech, která firma Baťa založila, a zda jsou jejich obyvatelé stejně 'postižení'," usmívá se režisérka snímku Karolína Zalabáková.

"Naši hrdinové žijí v takových malých Zlínech, které vypadají všechny stejně. I když se Batalives tváří jako seriózní dokument o fenoménu baťovských měst ve světě, je to ve skutečnosti poetický - a snad i vtipný - film o pěti příbězích z cihlových domků," přibližuje producent a kameraman filmu Lukáš Gargulák.

Film autoři chystali pět let. Na Zlín snímek nahlíží očima Věry Dudíkové, která šila boty ve 44. budově bývalého baťovského areálu. V Batanagaru, který se demoluje kvůli novému golfovému resortu, žije mladík Šona. On ani ostatní z Batanagaru nevědí, co budou dělat, kde budou bydlet a jestli najdou novou práci.

Důchodce Henrik z nizozemského Batadorpu vzpomíná na celoživotní práci v baťovské fabrice, kde se seznámil se svou ženou. Partě teenagerů z chorvatského Borova (původně Bata-Borovo) zase baťovský odkaz vůbec nic neříká a zajímá je především, jak z rodného města vypadnout. Mladík z brazilského města Bataypora se zase zamiloval do České republiky a chce se sem odstěhovat.

 

 

Přečteno: 5970x | Sdílet

zdroj: www.aktualne.cz

Hodnocení: 0