Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Uvidí originální kosmickou loď a vyzkouší si stav beztíže. Fanoušci kosmonautiky mohou jásat, do Brna míří unikátní výstava Cosmos discovery. Zájemci ji budou moci navštívit od 1. května v pavilonu C na brněnském výstavišti.

Producent výstavy, společnost JVS Group, chce zábavnou formou představit celou historii cest do vesmíru. Některé exponáty budou poprvé vystaveny mimo Spojené státy americké a Rusko. „Jsme rádi, že můžeme výstavu konečně představit také v České republice. Celou expozici jsme sestavili ve spolupráci s americkou NASA a dalšími prestižními institucemi a odborníky. Výstavu neustále aktualizujeme, protože vývoj kosmonautiky jde velice rychle dopředu," popsala expozici mluvčí společnosti Květa Havelková.

Návštěvníci si budou moci na několika tisících metrech čtverečních prohlédnout například model rakety Saturn V a také jeho originální trysku, která vynesla loď Apollo na Měsíc. Expozice nabídne také část řídícího střediska v Houstonu, originál ruské lodi Sojuz nebo podrobný model lodě Apollo. „Mnoho exponátů díky této výstavě poprvé opustilo Spojené státy. Na výstavě je více než dvě stě exponátů a téměř žádný z nich ještě nikdo nikdy na území České republiky nevystavoval," doplnila Havelková.

Při vstupu na výstavu dostane každý návštěvník Kartu kosmonauta se jménem a životním příběhem reálného letce do vesmíru, o jehož vesmírné misi se dozví další podrobnosti v prostorách expozice. Hosté budou mít k dispozici také zvukového průvodce, který jim poskytne další informace. Pro děti bude připravena jeho speciální verze.

Výstavu, která lidem přiblíží kosmonautiku, oceňuje také společnost Veletrhy Brno. „Jsme velmi rádi, že tato výstava bude v našem areálu. Vzhledem ke čtyřicátému výročí od letu Vladimíra Remka do vesmíru je to velmi aktuální téma a my doufáme, že to k nám přivede mnoho návštěvníků,“ sdělil mluvčí firmy Jiří Smetana.

Výstava potrvá do konce srpna. Otevřená bude každý den od devíti do dvaceti hodin. Za vstup zaplatí dospělí ve všední dny 320 korun a o víkendu 370 korun. 
Zdroj: https://www.denik.cz/ostatni_kultura/kosmonautika-v-brne-vystava-nabidne-i-trysku-ktera-vynesla-na-mesic-apollo-20180410.html


Zdroj: https://www.denik.cz/ostatni_kultura/kosmonautika-v-brne-vystava-nabidne-i-trysku-ktera-vynesla-na-mesic-apollo-20180410.html

Přečteno: 6720x | Sdílet

zdroj: www.denik.cz

Hodnocení: 0