Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Portréty hereckých hvězd, fotografie inscenací velkých i studiových scén, divadelních budov i jejich zákulisí, pohled na divadlo od poloviny 19. století do současnosti - to je náplň výstavy Česká divadelní fotografie 1859-2017.

Již 9. května otevře Obecní dům. Autory fotografií jsou například František Drtikol, Miroslav Hák, Václav Chochola, Josef Koudelka či Ateliér Langhans.

Cílem výstavy Česká divadelní fotografie 1859-2017 je představit tuzemskou divadelní fotku jako světový fenomén. Kurátoři výstavy Anna Hejmová a Vojtěch proto zmapovali sbírky ateliérů, archivů divadel i soukromých sbírek a sestavili obraz historie českého divadelnictví v širokém kontextu včetně toho technologického.

Prvními fotografiemi českého divadelnictví jsou portréty. Tím nejstarším dochovaným snímkem s divadelní tematikou je fotografie herečky Mikulášského divadla Floriany Jaichové z Ateliéru Schwestka z roku 1859.

První fotografie z divadelního představení pak pochází z roku 1892 z inscenace hry Imre Madácha Tragédie člověka, kterou v Národním divadle nasnímal Alfred Baštýř. Zachycení představení v interiéru divadla umožnil až rozvoj fotografické techniky a hlavně instalace elektrického osvětlení.

Řada unikátních snímků vznikla v meziválečném období. Návštěvníci Obecního domu tak uvidí mimo jiné fotografie z Osvobozeného divadla a D 34, ale i propagační materiály z Divadla Vlasty Buriana.

Fotografii jako součást výtvarného řešení divadelní inscenace ukazují snímky z představení, na nichž v Laterně Magice spolupracoval scénograf Josef Svoboda.

Výstava se věnuje i divadelní architektuře a propagaci divadel. K vidění tak budou také současné plakáty či programy Národního divadla v Praze, Osvobozeného divadla, Divadla za branou, Činoherního klubu, Švandova divadla či Divadla Husa na provázku.

Přečteno: 5190x | Sdílet

zdroj: www.aktualne.cz

Hodnocení: 0