Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací

Zkuste se nám nejprve krátce představit, jak dlouho fungujete, kde je vaše domovská scéna, kam vás můžou fanoušci žánrově zařadit..

Skupina Brenda 5 (B5) se poprvé představila v devadesátých letech minulého století, tenkrát ještě pod názvem Brenda Volšová, který byl inspirován tehdy populárním seriálem Beverly Hills 90210, konkrétně hlavní hrdinkou, která byla podle nás úplně vykvětákovaná a to nás na tom nejvíce bavilo. Za naší domovskou scénu považujeme městečko Nepomuk nedaleko Plzně, kde se vzájemně cítíme nejlépe. Co se stylu týče, neradi se škatulkujeme, nicméně hrajeme tvrdší rockovou muziku s měkčími prvky rapu, funky, popu a country music podporováni elektronickými prvky našich kamarádů sampleristů.

Co považujete z hlediska vaší kapely jako váš dosavadní největší úspěch?

Jako největší úspěch bereme to, že nás tvoření muziky stále baví a že i po tak dlouhé době existence kapely máme vnitřní motivaci naši tvorbu posouvat dále. Tvoříme nové písničky, právě jsme vydali naše nové CéDé, které se jmenuje „Dokud budem dejchat“, koncertujeme a snažíme se stále naši kapelu dostat k posluchačům. V průběhu let jsme se zúčastnili několika hudebních soutěží a v roce 2007 jsme vyhráli Rockfest Dobříš, kde byl hlavním členem poroty Miloš Dodo Doležal.

Jak vlastně pracujete se svými fanoušky, dnes jsou hodně populární sociální sítě jako Facebook, Instagram, jak moc aktivní v této oblasti jste?

Obě zmíněné sociální sítě samozřejmě aktivně využíváme. Na Instagramu nás fanoušci mohou najít pod nickem _brenda_5_official. Na Facebooku pod naším oficiálním názvem Brenda 5.

A co merchandise, nabízíte kromě svých nahrávek také nějaké bonusy jako trika, odznaky, nebo nějaké další věcičky?

Samozřejmě, krom našich CéDé nabízíme trička, pánská i dámská, kšiltovky, placky, samolepky a připravujeme mikinu a tanga našeho basáka.

Co vlastně teď plánujete v nejbližších dnech nebo týdnech, blíží se nějaká zajímavá akce, koncert nebo vydání desky či klipu?

Aktuálně máme za sebou křest našeho nového CéDé „Dokud budem dejchat“, který proběhl v plzeňském Music Baru Anděl za podpory kámošů ze Satisfvcktion. Kmotrem byl Pepa Bolan z Mandrage a za účasti všech spolutvůrců jsme si užili pořádný večírek. Na 28. července plánujeme druhý křest v našem domovském Nepomuku. Podrobnosti brzy odtajníme. A co se týče klipu, rádi bychom jej natočili na první singl z nové desky, který se jmenuje „Životní“.

Plánujete v létě účast na nějakých zajímavých festivalech?

V minulosti máme za sebou účast na mnoha zajímavých velkých festivalech jako Rock for People, Přeštěnice, Trutnov … v dnešní době je pro kapelu našeho formátu velice obtížně na podobných akcích vystoupit. Pravidelně však hrajeme na menších lokálních festivalech, což nás baví a myslíme si, že i lidi pod pódiem.

Máte nějaké vzory nebo inspirace?

Nemáme přímo vzory, spíše máme oblíbené kapely, které posloucháme. Mezi ně patří Rádio Impuls, Frekvence 1, Proglas a Rádio Blaník. Bubeník poslouchá ještě Sevendust.

A jaké jsou vaše ambice?

Chceme koncertovat, bavit lidi i sebe, natočit další CéDé, nějaký ten klip … a hlavně být v pohodě.

Jak se vám vůbec líbí česká hudební scéna?

Na české hudební scéně máme své oblíbence, jako je například Post-it, Imodium, Five O´clock Tea, Satisfvcktion, Walk-Choc-Ice, Krucipusk, Cocotte Minute a Kabát Revival :).

Zkusíte nám trochu přiblížit, jak vlastně vznikají vaše písničky? Kdo je hlavní tvůrčí osobou v kapele, jak přistupujete k textům a celkové produkci vaší muziky?

Hudbu většinou tvoříme společným jamováním a i texty jsou předmětem spolupráce většiny členů kapely. Často se stává, že autor hudby přinese i prvních pár vět textu a pak vše společně finalizujeme.

Děkujeme za rozhovor!

Přečteno: 10890x | Sdílet

Hodnocení: 0