Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Už jen do nedělního večera lze navštívit výstavu děl Františka Kupky v pražské Valdštejnské jízdárně.

Ta poslední dny registruje zvýšený zájem návštěvníků, Národní galerie proto ode dneška prodlužuje otevírací dobu.

"Chceme návštěvníkům a příznivcům Kupkova díla vyjít maximálně vstříc, a proto od středy do neděle budou mít možnost navštívit výstavu každý den již od 8 hodin ráno do 22 hodin do večera," říká Jiří Fajt, generální ředitel Národní galerie.

Ta již koncem minulého týdne oznámila, že výstavu vidělo 80 tisíc návštěvníků. Přehlídka měla premiéru vloni na jaře v pařížském Grand Palais, kam přišlo 230 tisíc lidí. Deník Le Monde ji tehdy označil za výstavu desetiletí. Pražská verze představuje malířovo celoživotní dílo v porovnání s Paříží v nezmenšeném rozsahu. A odsud se díla následně přesunou do finské národní galerie Ateneum Art Museum.

Projekt po téměř třiceti letech v české metropoli představuje tvorbu Františka Kupky v celé šíři, od raných prací z konce 19. století až po slavné abstrakce z 50. let minulého století. U zrodu výstavy stála Národní galerie společně s pařížským Centre Pompidou, které se společně pyšní nejbohatšími sbírkami Kupkova díla.

"Byla to jedinečná příležitost pracovat na výstavě světového umělce se zápůjčkami z celého světa, řekla začátkem tohoto měsíce kurátorka Anna Pravdová a vzpomínala, jaké bylo vidět v originále všechna díla, která často znala pouze z knih.

Přečteno: 4680x | Sdílet

zdroj: www.aktualne.cz

Hodnocení: 0