Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Když zpěvačka Emeli Sandé ohlásila poslední písničku, radiový hit Next To Me, celá O2 arena, upravená k sezení, se postavila a k pódiu se jako mořská vlna přiřítil dav tancechtivých fanoušků.

Ten moment dobře vystihl veškerou energii, již rodačka ze skotského Sunderlandu během hodinu a půl dlouhého koncertu vysílala do publika.

Třicetiletá Emeli Sandé měla včera v České republice premiéru. Premiéru, která přišla o pár let později, než by se vzhledem k její skvělé debutové desce Our Versions Of Events z roku 2012 slušelo. Druhé album Long Live the Angels ovšem zpěvačka vydala až předloni. Vzhledem k šíři repertoáru tedy dává letošní koncert smysl.

Písně Emeli Sandé vychází z černé hudby - soulu, gospelu, r'n'b. Její první hit Heaven už v roce 2011 zaujal nevídaně energickou kombinací zmíněných žánrů s elektronickou hudbou, jakou v Británii dělá například její spřátelená kapela Rudimental.

Sandé disponuje sytým hlasem, a jak se včera ukázalo, také téměř bezchybnou intonací. Když usedla za klavír, aby odehrála křehkou písničku Clown, v obří O2 areně bylo takové ticho, že se dalo postřehnout i každé nadechnutí za mikrofonem.

Sandé hudbou žije. Během koncertu vypráví, že se zpěvu věnuje odmala a je pro ni vším. Věří, že společnými silami se dají věci měnit, a v textech - třeba v tom ke skladbě Read All About It - vybízí k sebedůvěře. Do každého taktu vkládá tolik energie, jako by měl být její poslední. Její zaujetí a soustředěné frázování působí místy až úsměvně: ale posmívejte se někomu, kdo k vám přichází se srdcem na dlani.

S motivačními příběhy Emeli Sandé, v nichž hraje roli někdy až příliš obecné rozmlouvání s nebesy, se asi neztotožní každý. Jedinečná je ovšem na ní právě ona energie a radost.

Na koncertě zpěvačku doprovázela pohybově i módně sladěná dechová sekce, kapela s bubeníkem i perkusistou a duo vokalistů. Jedna Sandé však docela dobře dokázala zastoupit celý kostelní sbor. Na pódiu v plášti s květinovými vzory pochodovala jako lev v kleci a písně prokládala jen krátkými proslovy. Jako by se nemohla dočkat, až se zase ponoří do svého světa tónů.

Jestliže aktuální album Long Live the Angels postrádá hity typu Heaven, Next To Me či My Kind Of Love a při poslechu působí monotónním dojmem, balady typu Lonely do koncertního proudu dobře zapadly.

Naopak přebytečně se včera jevily coververze Take Another Piece of My Heart od Janis Joplinové a Can’t Take My Eyes Off You od Frankie Valliho. Druhou jmenovanou odzpívali sboristi, píseň ale nijak zajímavě neposunuli.

V roce 2012 získala Emeli Sandé v rámci Brit Awards cenu pro největší talent. Dobré rozhodnutí. Cennější než hlasová ekvilibristika je však zjištění, že také v roce 2018 existují popoví interpreti, jimž se dá hudba stoprocentně věřit.

Přečteno: 6120x | Sdílet

zdroj: www.aktualne.cz

Hodnocení: 5